Jätteiden kierrätys ei pysähdy revisioiden aikana

Oulun lajittelulaitoksen koneistot suljetaan pariksi vuorokaudeksi reilun kuukauden välein. Teollisuus- ja rakennusjätteen kierrätys ei kuitenkaan pysähdy Oulun Ruskossa. Säännöllisten revisioiden aikana laitoksella hoidetaan suurimmat kunnossapito-, huolto- ja kehitystyöt, joiden toteutus vaatii pidempää tuotannon keskeytystä. Mitä laitoksella silloin tapahtuu, asiasta kertoo lajittelulaitoksen kunnossapidosta ja käytettävyydestä vastaava tuotantoinsinööri Antti Mattila.

Jätteen kierrätys jatkuu lajittelulaitoksen pihalla huoltotauon aikana

Oulun lajittelulaitoksella on noin 20 laitetta ja 40 kuljetinta, jotka kaipaavat huoltoa säännöllisin väliajoin. Revisioissa tehdään näille suurempaa huoltoa, kuten esimerkiksi murskien kulutushitsausta ja terähuoltoa sekä kuljettimien matonvaihtoja.

Antti Mattila seisoo seinän edessä. Jätehuolto Oulu
Syklon tuotantoinsinööri Antti Mattila

“Tapauskohtaisesti revisioiden aikana edistämme myös kehityshankkeita esimerkiksi liittyen laitoksen turvallisuuteen, käytettävyyteen tai palosuojeluun. Aikataulullinen paine on laitoksen pysähtyessä hieman keveämpi,” Syklon tuotantoinsinööri Antti Mattila kuvailee.

Teollisuus- ja rakennusjätteen kierrätys ei kuitenkaan pysähdy missään vaiheessa vaikka koneet ovat pysähdyksissä.

Työn teho ja turvallisuus varmistetaan tarkalla suunnittelulla

Revisioiden aikana Syklon lajittelulaitokselle Ruskoon saapuu töihin noin 30–40 ulkopuolista työntekijää. Tilanne vaatii hyvää koordinointia ja saumatonta yhteistyötä eri työryhmien välillä.

“Se näkyy pienessä laitoksessa nopeasti, kun kymmenet urakoitsijat harppovat töihin. Tärkeintä tekemisessä on hyvä työturvallisuus ja resurssointi: kaikki löytävät omiin tehtäviinsä, tavoitteet ovat selvillä, paikalla on tarpeellinen määrä nostimia, valjaita ja telineratkaisuja sekä hyvä ohjeistus turvalukituskäytänteistä,” Mattila erittelee.

Jätehuolto Oulussa Syklon lajittelulaitoksella. Kaksi ihmistä kävelee laitoksessa revision aikana
Syklon jätteidenlajittelulaitoksessa riittää toimintaa revisioiden aikana

Osaamista on mukana monipuolisesti. Revisioissa tarvitaan niin sähköalan ammattilaisia, mekaanisia osaajia, hitsaajia kuin kuljetinammattilaisiakin. Yksi työ voikin sisältää monen eri alan ammattilaisen yhteistyötä.

“Jätteen synnyllä ei ole aikatauluja”

Kaksi vuorokautta on Mattilan mukaan tiukka aikaikkuna. Tauko ei voi olla pidempi, sillä jätettä syntyy yhteiskunnassa myös revisioiden aikana.

Jätejakeiden määrä kuitenkin vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Sydäntalvella suurimmilla rakennustyömailla rakennusjätettä syntyy hillitymmin, sillä rakentamisen fokus on sisätiloissa. Myös kuluttajat tekevät esimerkiksi varastojen siivouksia enemmän lämpiminä kuukausina.

“Emme voi koskaan sanoa, että jätteen vastaanotto on nyt kokonaan kiinni. Jos rakennustyömaan vaihtolavat ja peräkärrykuormat ovat täynnä, niin niille täytyy löytää meiltä tilaa. Laitoksella on aina vastaanottokapasiteettia sopimusasiakkaillemme,” Mattila toteaa.

Ruskossa tehdään revisioiden lisäksi jatkuvaa, rutiininomaista kunnossapitoa ja tarpeellisia huoltokierroksia.

Miten rakennusjätteet lajitellaan Syklon laitoksella?