Akut ja paristot aiheuttavat yhä enemmän vaaratilanteita lajittelulaitoksissa

Kännyköiden, läppäreiden ja käsityökalujen akut sekä pienlaitteiden paristot aiheuttavat Syklon Oulun ja Hyvinkään toimipisteiden materiaalikäsittelyssä viikoittain turhia vaaratilanteita. Tulipaloilta ja räjähdysvaaroilta voidaan välttyä, kun käytöstä poistetut akut ja paristot kierrätetään asianmukaisesti niille varattuihin keräyspisteisiin.

Huolimaton kierrättäminen voi olla suuremmaksi vaaraksi kuin äkkiseltään ajattelisi. Jos elektronisen laitteen tai käsityökalun akku kulkeutuu seka- ja energiajätteiden mukana murskaus- ja erottelulinjastolle, se voi puristuessaan räjähtää ja sytyttää palamaan muita jätemateriaaleja. On hyvä ymmärtää, että loppuun käytetyissäkin akuissa on usein jäljellä jonkin verran sähkövarausta.

”Voimakkaassa puristuksessa tai metallien kanssa kontaktissa akut ja paristot voivat mennä oikosulkuun, kuumentua ja aiheuttaa tulipalon. Huonolla tuurilla, helposti syttyvien materiaalien keskellä, tällainen reaktio voi eskaloitua suuremmaksikin tulipalovaaraksi”, toteaa kiertotalousyhtiö Syklon asiakkuuspäällikkö Laura Kemppainen.

Paristoja mustaa taustaa vasten.

Kemppainen arvioi, että erilaisia akkuja päätyy väärään kierrätysastiaan yhä enemmän, sillä myös teknologioiden kokonaismäärä arjessamme lisääntyy jatkuvasti. Samalla kehittyvät myös akkujen ja virranlähteiden tehot, mikä tekee niistä väärään paikkaan joutuessaan yhä vaarallisempia myös lajittelulaitoksilla.

Vaaratilanteet hidastavat lajittelulaitoksen toimintaa

Vaaratilanteet voidaan välttää vain oikeanlaisella kierrätystavalla, jolloin akkujen ja paristojen navat on peitetty ja materiaalit toimitettu asianmukaiseen kierrätykseen. Kierrättämällä voi vaikuttaa kaikkien paloturvallisuuteen niin kotona, yrityksissä kuin loppu viimein jätteen loppukäsittelyssäkin.

”Syklon henkilökunta on koulututettu reagoimaan vaaratilanteisiin ja tekemään alkusammutustyötä. Lisäksi Oulun lajittelulaitoksen linjaston oma automatiikka ja sensorit reagoivat välittömästi esimerkiksi tulipaloihin aloittaen sammutustyöt. Kaikkea emme voi silti ennakoida”, Kemppainen toteaa.

Käytöstä poistetun akun tai pariston turvallinen kierrättäminen:

  • Teippaa tai suojaa pariston/akun virtanavat. Napojen teippaamiseen käy tavallinen teippi.
  • Vie kertyneet paristot ja akut paloturvallisuussyistä kierrätyspisteisiin vähintään kerran vuodessa.
  • Keräyspisteitä ja paristokierrätyslaatikoita löytyy paristoja myyvistä kaupoista tai alueesi jätehuollon toimipisteistä.
  • Älä heitä paristoa tai akkua luontoon taikka väärään jäteastiaan.
  • Lisätietoja oikeasta käsittelytavasta löytyy kunnallisen jätehuollon sivuilta, paristoista ja akuista sekä esimerkiksi sivustoilta zombiakku.fi tai www.paristokierratys.fi.

Kierrättämällä oikein säästämme luontoa

Oulun Syklon lajittelulaitoksen läpi kulkee tunnissa noin 25 tonnia jätettä, josta suurin osa kierrätetään energiakäyttöön. Lajittelulinjasto on tarkoitettu ennen kaikkea kaupan, teollisuuden, rakentamisen sekä yritysjätteen käsittelyyn, joiden ei tule sisältää mitään vaarallisiksi jätteiksi luokiteltavia jakeita. Vaarallisten jätteiden joukkoon kuuluvat esimerkiksi kestopuu, öljyt, maalit, liimat, aerosolit, paristot ja akut.

Vain kierrättämällä voimme vähentää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta. Parhaimmillaan akuista ja paristoista voidaan jalostaa 90 prosenttia uusioraaka-aineiksi erottelemalla niistä muun muassa arvokkaita metalleja, kuten kuparia, kobolttia, nikkeliä ja lyijyä. Vaaralliseksi lueteltavien jätteiden kierrättämisvelvollisuus on jokaisella jätteen tuottajalla.

Lisätiedot:

Laura Kemppainen, asiakkuuspäällikkö
040 553 6191
laura.kemppainen@syklo.fi

Toimistotyöntekijä Syklossa. Puhelin ja tietkone ihmisen kädessä.

Toimistot

Solistinkatu 4,
90140 Oulu

Pohjoisesplanadi 39,
00100 Helsinki

Jätteiden vastaanotto. Kaksi Syklon työntekijää nostaa jätettä.

Jätteiden vastaanotto

Ruskonseläntie 21,
90620 Oulu

Kerkkolankatu 40,
05800 Hyvinkää