Tarkka jätteiden kierrätys on käyttöhenkilö Keräsen missio

Kiertotalousyhtiö Syklossa tehdään töitä laajasti kiertotalouden eri osa-alueilla. Yhtä aikaa tutkitaan kansainvälisesti uutta, kurottaen pitkälle tulevaisuuteen sekä lajitellaan paikallisesti jätteitä Oulun Ruskossa sijaitsevalla laitoksella. Lajittelulaitoksen käynnissä pysyminen kuuluu osaavalle käyttöhenkilöstölle – kiertotalouden edelläkävijöille.

Lajittelulaitoksen käyttöhenkilö Jani Keränen on kuulunut Syklon kiertotaloustiimiin toukokuusta 2022 lähtien. Kunnossapitoasentajana, koneistajana sekä muun muassa varaosamyyjänä työskennellyt ammattilainen luovii ketterästi lajittelulinjastolla eteen tulevien haasteiden kanssa, joita jätteiden kierrätys sekä lajiteltava teollisuuden- ja kaupan jäte aiheuttaa.

”Lajittelulinjasto on päivittäin kovilla. Se vaatii hyvää huoltoa ja ylläpitoa – välillä tarvitaan myös vähän soveltamista. Linjaston kuljettimia ja laitteita kuluttaa siellä liikkuva karkea jäte, jolla ei oikeastaan ole mitään tiettyä normia, vaan materiaali on hyvinkin erikokoista ja laatuista.”

Tavalliseen työpäivään Syklon lajittelulaitoksella kuuluu laitoksen toiminnassa pysyminen eli pyörittäminen, siivoustyöt sekä päivittäinen kunnossapito ja huolto. Kunnossapito sisältää muun muassa lajittelulinjaston korjaamista siellä, missä mitäkin sattuu rikki menemään. Ja jos kaikki menee hyvin ei huoltohommia välttämättä satu työvuoroon ollenkaan.

”Äskettäin teimme esimerkiksi patentin lajittelulinjaston hihnan kiristykseen, jotta saimme linjattua sen oikein. Nyt se toimii taas siihen asti, kunnes saamme siihen tarvittavat varaosat”, Keränen valaisee haastattelun lomassa hoitamaansa työtehtävää.

Syklon käyttöhenkilöt lajittelulinjaston kimpussa
Syklon käyttöhenkilöt lajittelulinjaston kimpussa

Kunnossapitotöiden vastapainona työhön kuuluvat valvomotyöt, jossa seurataan tarkalla silmällä laitteiden toimintaa.

”Valvomossa seurataan yleisesti prosessin kulkua eri kameroiden ja kuvakulmien avulla. Jos jossain päin linjastoa syntyy tukos, käymme ne poistamassa. Pystymme seuraamaan myös eri laitteiden virtamääriä, joiden muutoksista voimme ennakoida tehtäviä toimia. Näiden avulla voimme myös ennaltaehkäistä tukosten syntymistä.”

Tehtäväämme kuuluu myös lopputuotteiden laadun ja lavojen täyttöasteen seuranta. Lopputuotteita ovat muun muassa erilaatuiset kierrätyspuut, magneettiset metallit, ei-magneettiset metallit ja maarakennuskelpoinen alite.

Hyvä tiimihenki näkyy Syklon lajittelulaitoksella

Ennen Sykloon tuloa Keränen ehti kartuttaa kokemusta muun muassa ABB:llä ja Elcolinellä. Syklolle työhakemus lähti muun muassa hyvän työnantajamielikuvan takia. Mielikuva on myös konkretisoitunut, sillä Keränen viihtyy työssään.

”Puolen vuoden kokemuksella voi sanoa, että tiimi on ollut heti ensimmäisestä päivästä lähtien todella vastaanottava ja kaikilta on helppoa kysyä apua tarvittaessa. Täällä on oikein mukava henki – yhteen pelaamisen tunne. Kukaan ei tee yksin hommia.”

Jani Keränen ja Timppa Syklon valvomossa
Janin ja Timpan yhteistyö sujuu myös valvomossa

Kiitosta Keränen antaa myös työparilleen Timpalle.

”Timppa on muun muassa perehdyttänyt minua operaattorin töihin ja Timpalta on ollut aina helppo kysyä, mikäli jokin asia on jäänyt askarruttamaan.”

Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen iso osa töissä viihtymistä

Syklossa käytössä oleva vuorojärjestelmä on madollistanut Keräselle työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen. Mies ehtii harrastaa, opiskella sekä viettää aikaa perheensä kanssa.

”Meillä käytössä oleva vuorojärjestelmä mahdollistaa pitkät vapaat, vaikka onkin sitten pidempiä, 12 tunnin työpäiviä. Vuorokiertoon kuuluu kaksi aamuvuoroa, yksi vapaa, kaksi yövuoroa, neljä vapaata, kolme aamuvuoroa, kaksi vapaata, kolme yövuoroa ja neljä vapaata, jonka jälkeen kierros alkaa sitten alusta.”

Vapaa-ajalla Keränen harrastaa alamäkipyöräilyä, moottoripyöriä ja käy kuntosalilla sekä opiskelee konetekniikkaa Lapin ammattikorkeakoulussa.

”Syklossa on onneksi todella kannustava ilmapiiri jatkokoulutusta kohtaan ja jo silloin kun hain työtä toin kouluttautumishaaveet esille. Työnantaja mahdollistaakin kolme palkallista koulupäivää lukuvuotta kohden.”

Kiertotaloudessa työskenteleminen on Keräselle myös merkittävä osa työssä viihtymistä.

”Saan olla merkittävän asian äärellä töissä. On tärkeää, että saadaan tehtyä uutta energiaa ja kierrätettyä jäte niin, että siitä menisi mahdollisimman suuri osa uusiokäyttöön. Yksi mikä sai hakemaan työtä, oli yrityksen vankka tausta Oulun Energia -konsernissa (yhtiöittäminen Sykloksi tapahtui kesäkuussa 2022). Oulun Energialla on hyvä maine työnantajana ja olen myös itse pitänyt sitä hyvänä työpaikkana.

Keränen nimeää arjen supervoimakseen positiivisen suhtautumisen kaikkeen.

”Yritän aina mennä posin kautta.”


Töihin Syklolle?

Tutustu tehtäviimme ja hae mukaan kiertotalouden edelläkävijöiden joukkoon.