Jätteen vähentämisen viikko kannustaa: vähennä, uusiokäytä, kierrätä
EU:n jätteen vähentämisen viikko (EWWR) kannustaa konkreettisiin toimiin kestävän kuluttamisen edistämiseksi ja luonnonvarojen säästämiseksi. Vuoden 2024 teema kampanjoi erityisesti ruokajätteen vähentämisen puolesta, sillä peräti kolmasosa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin. Pakkauksiin jääneet ruoantähteet tai muu maatuva aines muovin tai pahvin seassa vaikeuttaa materiaalien kierrätysmahdollisuuksia.
Biojäte on hyödyllisin erikseen kerättynä
Syklon lajittelulaitoksiin ohjautuvat ruokajäänteet ja selkeä biojäte heikentävät prosessoitavien materiaalien kierrätysmahdollisuuksia.
”Vettynyttä pahvia on haastava pelastaa uudeksi raaka-aineeksi ja harvoin kierrätyspolttoaineeksikaan”, tuumii Syklon kiertotalouspäällikkö Heikki Harju-Autti.
Biomateriaali muovin tai pahvikuidun seassa estää jatkoprosessoinnin kokonaan esimerkiksi silloin, kun ruuassa oleva suola nostaa materiaalien klooripitoisuuksia. Sen jälkeen pakkausmateriaali sopii enää vain massapolttoon. Tilanne voitaisiin välttää huolellisemmalla kierrätyksellä.
”Mitä enemmän saamme Syklon Oulun ja Hyvinkään lajittelulaitoksille muoveja, pahvia tai muita kierrätyskelpoisia materiaaleja, sitä paremmin ne saadaan jatkojalostettua tuleville kierrätysreiteilleen. Siksi erilliskierrätys on tärkeää biojätteenkin osalta.”
3 x ajattele kuin edelläkävijä
The European Week for Waste Reductionin (EWWR) järjestämän teemaviikon pääviestit ajatusmalliemme ja kulutustottumustemme muuttamiseksi kiteytyvät jätteiden vähentämiseen, tuotteiden uudelleenkäyttöön ja materiaalien kierrättämiseen.
1. Vältä uuden hankkimista
Uusi materiaali tuottaa aina uutta jätettä, vaikka tuote valmistettaisiin vastuullisesta kierrätysmuovista. Arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä maailmassa kulutetaan peräti kolmen maapallon edestä, jolloin myös vuotuisen jätteen määrän ennustetaan kasvavan 70 prosenttia. Tulevaisuutemme kannalta kestävin päätös on muuttaa suhdettamme kuluttamiseen, eli välttää uusien tuotteiden käyttöä ja tehdä hankintoja harkiten vain todelliseen tarpeeseen.
2. Käytä uudelleen
Kertakäyttöinen ruokkii ylikulutusta. Käyttötavaran lainaaminen, vuokraaminen tai käytettynä ostaminen ovat kulutusvalintoja, joiden ympäristövaikutukset ovat helposti monin verroin pienemmät, kuin neitseellisistä raaka-aineista valmistetut uudet tuotteet. Vastuullisin valmistaja etsii ratkaisuja, joilla materiaalien elinkaaret saadaan jatkumaan ensimmäisen käyttöikänsä päätyttyä.
Esimerkiksi kierrätysmuovigranulaattia voidaan parhaimmillaan käyttää uudelleen raaka-aineena peräti kymmenen kertaa. Myös lasi ja metalli ovat hyvin kierrätettävissä, mikä säästää merkittävästi yhteisiä luonnonvarojamme ja vähentää ylikuluttamista.
3. Kierrätä
Materiaalien uusiokäyttö on aina jätteen loppusijoitusta parempi vaihtoehto. Kiertotalousajattelussa jäte on materiaalia, jota hyödynnetään useaan kertaan uuden raaka-aineena. Jätejakeet saadaan tehokkaasti kiertoon, kun lajittelet ne valmiiksi omiin keräysvälineisiin ja pidät toisistaan erillään. Syklo vastaanottaa esimerkiksi muoviputkia, kipsilevyä ja kattohuopaa, jotka käsittelymme jälkeen jatkavat matkaa yhteistyökumppaneillemme kohti seuraavia elinkaariaan.
Oulun moderni laitoksemme pystyy erottelemaan erilaiset jakeet myös sekajätteestä, mutta prosessikierros linjastolla kuluttaa enemmän energiaa, kuin syntypaikkalajittelu.
Tehosta kiertotalouttasi – ota yhteyttä!
Kiertotalousasiantuntijamme etsivät aktiivisesti uusia ratkaisuja yrityksistä tuleville materiaalivirroille, jotta ne saadaan kiertämään tehokkaasti.
Ota reippaasti yhteyttä ja edistetään yhdessä kestävän kehityksen tavoitteita ja luodaan samalla kiertotaloudesta lisäarvoa yritystoiminnallesi.
Toimistot
Solistinkatu 4,
90140 Oulu
Pohjoisesplanadi 39,
00100 Helsinki
Jätteiden vastaanotto
Ruskonseläntie 21,
90620 Oulu
Kerkkolankatu 40,
05800 Hyvinkää