
Muovinkierrätyksen uusi keskus kohoaa Hyvinkäälle – kiertotaloutta toteutetaan perustuksista lähtien
Kiertotalousyhtiö Syklo rakentaa parhaillaan Sahamäen teollisuusalueelle tulevaisuuden muovinkierrätyslaitosta, jonka perusrakenteet on luotu Syklon kiertotalousarvojen mukaisesti kierrätysbetonilla. Hanke on laajuudeltaan ja vaikutuksiltaan Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen.
Alle vuosi sitten Sahamäen alueella oli vain kylmä peltihalli, PVC-halli ja toimistotilat. Nyt näistä tiloista muokataan kansainvälisen mittaluokan muovinkierrätyslaitoksen, biokomposiittiprosessin ja testausympäristön toimintakeskittymää.
Suurin yksittäinen ponnistus on noin 9 500 neliömetrin tuotantohalli, johon sijoitetaan modernit kalvo- ja kovamuovien lajittelu- ja pesulinjastot sekä Sykloplast kierrätysmuovigranulaatin tuotanto.
”Suomessa harvoin nähdään kierrätysalalla näin mittavia investointeja. Voisi sanoa, että tämä hanke on kooltaan samaa luokkaa kuin kaikki muut muovinkierrätyslaitokset Suomessa yhteensä”, kuvaa projektijohtaja Petteri Asikainen.
Kiertotalous näkyy vastuullisina valintoina myös rakentamisessa
Syklo ei pelkästään puhu kiertotaloudesta – se toteuttaa sitä. Laitoksen vesijärjestelmä toimii täysin suljetussa kierrossa, mikä estää mikro- ja nanomuovien sekä muiden epäpuhtauksien päätymisen luontoon. Ratkaisu vaatii ylimääräisen miljoonainvestoinnin, mutta se nähtiin vastuullisuuden kannalta välttämättömäksi.
Asikainen kertoo, että Syklo on pyrkinyt heijastamaan kiertotalouden periaatettaan rakentamiseen. Muun muassa maa- ja pohjarakenteissa Syklo on hyödyntänyt vanhaa betonijätettä.
”Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen ja kiertotalous on Syklolle toimintatapa, joka alkaa heti ensimmäisestä lapionpistosta”, kertoo Asikainen.

Poikkeuksellinen urakka etenee aikataulussaan
Syyskuussa 2024 aloitettu rakennustyömaa on edennyt maatöistä ja paalutuksista hallin rungon pystytyksiin. Pian käynnistyy vesikaton rakentaminen. Huhtikuun lopussa halliin valetaan betonilattiat, ja samalla valmistellaan laiteasennuksia, joille on varattu reilu puoli vuotta.
”Lähiviikkoina työmaan vahvuus nousee viiteenkymmeneen, ja mukana on kymmenkunta eri alihankkijaa. Tämä on iso hanke myös työllistävyyden näkökulmasta”, Asikainen sanoo.
Syklon muovikierrätyslaitokseen rekrytoitaville uusille työntekijöille rakennetaan myöhemmin keväällä parkkipaikkoja.
Teknologisesti edistyksellinen tuotantolaitos
Laitos tulee käsittelemään jopa 50 000 tonnia jätemuoviraaka-ainetta vuodessa – se on kapasiteetti, joka vastaa koko muun Suomen nykyisiä kierrätyslaitoksia yhteensä. Tämän mahdollistaa Syklon yhteistyökumppani Impact Recycling:n innovatiivinen teknologia, joka tiivistää lajittelun, pesun ja lopputuotannon yhteen tilaan ja prosessiin.
”Perinteinen muovin lajittelu vaatii useita NIR-lajittelulaitteita peräkkäin, jotta saavutetaan riittävä lajittelutarkkuus. Impact Recycling:n teknologialla pääsemme samaan lopputulokseen yhdellä lajitteluvaiheella. Se säästää huomattavan paljon tilaa, energiaa ja kustannuksia”, Asikainen sanoo.

Parempaan tulevaisuuteen katsovia tekoja
Materiaalien kierrättäminen Hyvinkään Sahamäen tontilla ei ole uusi ilmiö, sillä alueella on ollut ympäristö- ja kierrätysmateriaalialan toimintaa jo 15 vuoden ajan. Alueen aiempiin toimintoihin on kuulunut muun muassa kierrätyspuun käsittelyä, purku- ja rakennusjätteiden varastointia sekä energiajätteiden ja romumetallien käsittelytoimintaa.
Rakennusurakan myötä alue saa hienon jatkumon kansainvälisen muovinkierrätyslaitoksen käynnistyessä vuoden 2026 kesällä.
”Alueellisesta näkökulmasta Hyvinkää on myös logistisesti mainio paikka kiertotalouskeskittymäksi, sillä suuret kaupungit ja satama-alue ovat lähellä. Alueella on myös paljon muita muovin käsittelijöitä ja keräysinfraa, joten raaka-aineiden saatavuuskin vaikuttaa lupaavalta”, Asikainen sanoo.
Syklon rakentuva muovinkierrätyslaitos on esimerkki siitä, miten vastuullinen toiminta ja kiertotalous eivät tapahdu itsestään, vaan se rakennetaan pala kerrallaan yhteistyöllä ja määrätietoisella tekemisellä.
3 syytä, miksi Syklon hanke on poikkeuksellinen
1. Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen
Uuden laitoksen vuosikapasiteetti – jopa 50 000 tonnia muovia – vastaa koko muun maan nykyistä muovinkierrätysinfrastruktuuria.
2. Kiertotaloutta alusta saakka
Rakentamisessa hyödynnetään kierrätettyä purkubetonia, prosessivedet käsitellään omassa suljetussa prosessissa eikä mikromuovia päädy luontoon.
3. Älykkäämpää teknologiaa, vähemmän tilaa
Moderni prosessi yhdistää lajittelun, pesun ja granulaatin tuotannon yhteen linjaan, pienemmällä tilantarpeella ja paremmalla kustannustehokkuudella.
