Kovan muovin kierrätys tuplaa muoviputken elinkaaren
Vanhat kovamuoviset viemäriputket ja muut maanrakentamisessa käytettävät kovat muovit saavat uuden elämän Syklo Oy:n käsittelyssä. Kovan muovin kierrätys putkien osalta on vasta esimakua tulevasta, sillä tulevaisuudessa muovituotteiden kierrätystä aiotaan Syklossa tehostaa entisestään.
Kovaa muovia olevat rakennusputket ovat olleet haastavia kierrätettäviä. Kovan muovin kierrättäminen ja uudelleenkäyttö on ollut Suomessa melko tehotonta, joten iso osa muoviputkista on joko matkannut muualle Eurooppaan kierrätykseen tai jätteenpolttolaitokselle energiajakeeksi.
”Muoviputkien rahtaaminen pitkien matkojen päähän ei ole kovin kustannustehokas kierrätystapa. Jätteenpolttokaan ei ole ollut kovin hyvä ratkaisu, sillä isot muoviputket ovat hankalasti käsiteltäviä”, pohtii Syklo Oy:n kiertotalouspäällikkö Heikki Harju-Autti.
Syklolla kovien muoviputkien kierrätys on kuitenkin otettu haltuun. Viemärisaneerausten ja maanrakennustöiden alta puretut vanhat muoviputket, kuten PVC-muovia sisältävät putket, kuljetaan Syklo Oy:n Oulun Ruskossa sijaitsevalle lajittelulaitokselle. Siellä putket lajitellaan, käsitellään ja kuormataan taas eteenpäin yhteistyökumppaneille hyödynnettäviksi muovien raaka-aineena.
”Vanhoista putkista valmistetaan pääasiassa uusia putkia tai materiaalia putkia varten”, Harju-Autti kertoo.
Infrapuna helpottaa jatkossa muovilaatujen tunnistamista
Muoviputkien kierrättäminen on haasteellista, sillä eri muovilaatujen tunnistaminen saattaa tuottaa kokeneellekin käsittelijälle päänvaivaa. Tällä hetkellä tunnistamiseen käytetään ihmisvoimaa, mutta lähitulevaisuudessa avuksi otetaan Syklon linjastolle asennettavat infrapunatunnistimet, jotka paremmin nappaavat tiedon myös pienemmästä muovimäärästä. Silmämääräisesti tarkasteltuna muoviputket saattavat näyttää aivan samanlaisilta, mutta eri muovilaadut ovat hyvin erilaisia keskenään. Esimerkiksi PVC-putkien jatkokäsittely on vaikeaa, sillä uudelleenkäsittelyyn kelpaa vain tietyt värisävyt.
”Tietenkin jotain kappaleita jää aina tunnistamatta, sillä meidän on oltava varmoja, että asiakkaalle matkaavat kuormat ovat aina samaa laatua. Muuten voi käydä niin, että yksi huono kappale pilaa koko erän”, Heikki Harju-Autti sanoo.
Saneeraustyömailta purettujen kovamuoviputkien kierrätys on vain pelinavaus, sillä tulevaisuudessa Syklo aikoo tehostaa muovin kierrätystä entisestään. Seuraavaksi käsittelyyn aiotaan ottaa käytöstä poistetut, suuret kierrätysastiat. Niissä muovilaatu on samanlaista kuin kovamuoviputkissakin.
Kovan muovin uudelleenkäyttö kiinnostaa globaalisti
Heikki Harju-Autti myöntää, että kovamuovituotteiden kierrätyksessä ollaan vielä oppimatkalla, mutta tuo matka kannattaa kulkea. Hyöty on ilmeinen: kierrätyksen ansiosta öljypohjaisia tuotteita ei tarvitse tuottaa uudelleen.
Materiaalien uudelleenkäyttö on globaalisti nouseva trendi ja tulevaisuuden toimintatapa, joten kierrätyksen tehostamisesta on luonnollisesti myös liiketoiminnallista hyötyä. Se kiinnostaa niin jätteenkäsittelijöitä kuin tuottajiakin, sillä kierrätyksen ansiosta tuotetta on mahdollista hyödyntää hyvin pitkään.
”Viemäriputken käyttöikä on helposti 50 vuotta. Jos se kierrätetään tämän jälkeen uudeksi putkeksi, jonka käyttöikä on jälleen 50 vuotta, niin lisäähän se tuotteen elinkaarta huomattavasti”, Heikki Harju-Autti toteaa.
Heikki Harju-Autti
Kiertotalouspäällikkö
+358 44 703 3610
heikki.harju-autti@syklo.fi