Kesätyöblogi: Kaikki tiet vievät kiertotalouden pariin

Jo viidettä kesää putkeen Syklo työllistää uuden sukupolven nuoria kiertotalousosaajia erilaisiin tehtäviin. Tänä kesänä jätteiden lajittelulaitoksella työskentelevät kesämestarit Emmi-Noora ”Emppu” Peltokangas ja Verne Stenius sekä käyttöhenkilöt Riina Lindroos, Toni Rämö ja Otto Juntunen. Eri polkuja pitkin Syklolle löytänyttä viisikkoa yhdistää kiinnostus kiertotaloutta kohtaan.

Uusi kesä on tuonut mukanaan uudet kiertotalouden sankarit Syklolle. Tänä kesänä Syklon jätteiden lajittelulaitoksella työskentelevät ympäristötekniikan opiskelijat Emmi-Noora ”Emppu” Peltokangas, Verne Stenius ja Riina Lindroos, konetekniikan opiskelija Otto Juntunen ja energiatekniikan opiskelija Toni Rämö.

Peltokangas ja Stenius ovat viisikon kokeneimmat syklolaiset, sillä tämä on heidän toinen kesänsä lajittelulaitoksella. Edellisenä kesänä he työskentelivät käyttöhenkilöinä, mutta nyt heidän tehtävänkuvansa on muuttunut ja kypärän väri vaihtunut – Peltokangas ja Stenius ovat kesämestareita. Kesämestareina Peltokangas ja Stenius ovat muun muassa perehdyttäneet uudet kesätyöntekijät tehtäviinsä sekä tuuranneet toimihenkilöitä.

”Olen kesän aikana päässyt vastaamaan lajittelulaitoksen kunnossapidosta ja suurimpana vastuualueena ovat olleet viikoittaisten huoltopäivien suunnittelu ja organisointi. Kesään on mahtunut pari pidempääkin huoltorevisiota, joissa on ollut useita urakoitsijoitakin mukana. Näissä olen päässyt haastamaan itseäni ja kasvattamaan organisointikykyäni, koska suunnitelmia on saanut muuttaa ihan lennostakin”, Stenius kertoo.

”Työtehtäviini kuului käytön kesäharjoittelijoiden perehdytyksen lisäksi materiaalivirroista ja punnituksista huolehtiminen, kuormien tietojen tarkistaminen, pihatoiminnot, näytteiden tulkinta ja kiinteistöön liittyvät asiat”, luettelee Peltokangas lukuisia tehtäviään.

Ajan ei siis luulisi käyvän pitkäksi, ja tavallista arjen aherrusta sävyttävät toisinaan hieman yllättävät työtehtävät. Peltokangas on osallistunut esimerkiksi Syklo Community -mobiilisovelluksen päivittämiseen ja kirjoittanut useita erilaisia ohjeita. 

”Minut on yllättänyt se, kuinka paljon ohjeita olen päässyt kirjoittamaan. Olen kirjoittanut esimerkiksi punnitusohjeet, toimintaohjeet palotilanteissa sekä päivittänyt perehdytysohjeita”, Peltokangas kertoo.

Syklon kesätyöntekijöitä vasemmalta oikealle: Toni Rämö, Emmi-Noora ”Emppu” Peltokangas ja Riina Lindroos.

Käyttöhenkilöiden arjessa ei ole kahta samanlaista päivää

Ensimmäistä kesäänsä kiertotalouden parissa työskentelevät Juntunen, Lindroos ja Rämö toimivat Syklolla käyttöhenkilöinä. Käyttöhenkilöiden monipuoliseen työnkuvaan kuuluu vastata lajittelulaitoksen tuotannon sujuvuudesta. Tehtäviin kuuluu muun muassa prosessin valvonta sekä laitteiden korjaus- ja huoltotyöt viikkohuoltojen ja revisioiden aikana. Tämän lisäksi käyttöhenkilöt käyvät prosessitiloissa kenttäkierroksilla, joiden aikana he tekevät kunnonvalvontaa ja tarkkailevat, että prosessi toimii saumattomasti.

”Käytännössä työmme on sitä, että seuraamme kameroista ja kentältä käsin, miten jäte kulkee linjastolla ja millaisia lopputuotteita siitä saadaan”, kuvailee Lindroos prosessin valvontaa.

Rämön mukaan työtehtävät ovat monipuolisia, eikä töissä ole ikinä kahta samanlaista päivää. Omien vastuualueiden hoitamisen lisäksi välillä voi päätyä tekemään muita tehtäviä osaamisen mukaan, esimerkiksi ohjaamaan laitosta tai korjaamaan rikkoutunutta laitetta. Laitteiden huoltaminen onkin Lindroosin ja Rämön mielestä erittäin mielenkiintoista. Rämön mieleen on painunut ennen kaikkea esimurskan pöydän vaihtotyö, ja Lindroosista kiinnostavaa on ollut päästä näkemään laitteita sisältä päin huoltotöitä tehdessä. Juntunen aloitti kesätyöt jo maaliskuussa, koska hän loi varaosavarastoon järjestyksen ja toimintaohjeet opinnäytetyönään. Juntusella yllättävin käyttötyötehtävä muistuu alkukesältä, kun kesken yövuoron magneetin laakeri leikkasi kiinni ja se täytyi vaihtaa ennen kuin ajoja pystyttiin jatkamaan.

”Mikään seppä ei ole kuitenkaan tarvinnut olla, sillä työkaverit auttavat mielellään”, kertoo Rämö laitteiden korjaamisesta.

Erilaiset polut kohtaavat kiertotalousalalla

Viisikon jäsenet ovat päätyneet kesätöihin Syklolle hieman erilaisia reittejä pitkin. Edellisenä vuonna Peltokangas ja Stenius viihtyivät työssään käyttöhenkilöinä niin hyvin, että he halusivat päästä myös seuraavana kesänä töihin Syklolle. Peltokangas kuvailee, että edellisenä vuonna hän sai vain pintaraapaisun monipuolisesta kiertotalousalasta, minkä takia hän ”halusi päästä vielä syvemmälle alaan”.

Terästeollisuudessa työskennellyt Lindroos on kerryttänyt aiemmin kokemusta teollisen prosessin alkupäässä toimimisesta, sillä hän on työskennellyt raaka-aineiden vastaanotossa terästehtaalla. Lindroosin mieltä jäi kuitenkin kutkuttelemaan ajatus siitä, että hän haluaisi nähdä raaka-aineen koko prosessin alusta loppuun. Kesätyöt Syklolla ovat mahdollistaneet sen, että Lindroos on oppinut tuntemaan koko prosessia ja näkemään, kuinka jätteestä syntyy materiaalikierrätyksen ansiosta uusia raaka-aineita tai polttoainetta.

Yhteistä Peltokankaan, Lindroosin ja Rämön kohdalla on tietysti se, että he kaikki ovat yhtä lailla kiinnostuneita kiertotalousalasta. Tulevaisuudessa kolmikko haluaisikin työllistyä joko energia-alalle tai kiertotalouden pariin.

”Rakkaus jätettä kohtaan ei kuole”, tiivistää Peltokangas nauraen.